Bemærk, der sættes cookies fra videoudbyderen ved afspilning af denne video.

18-årige Caroline Sønderskov hælder op i et glas og fanger den ældre kvindes blik, mens hun forklarer: Fotografen… han er på plejehjemmet i dag for at tage billeder af hende – for hun skal fortælle om sin uddannelse.

Den ældre kvinde nikker anerkendende til Caroline, som smiler tilbage med hele ansigtet.

Kommunikationen med beboerne på Plejehjemmet Egebo er noget af det, som Caroline synes er spændende at udforske i praksis.

- En stor del af jobbet som social- og sundhedsassistent handler om samværet med beboerne. Meget mere, end jeg troede, før jeg gik i gang, fortæller Caroline Sønderskov.

Kroppens signaler, tonefaldet og det, der foregår mellem to mennesker, der kommunikerer med hinanden, er noget af det, der er svært at læse sig til. Men i Carolines første praktik på Egebo, øver hun sig i netop dette hver eneste dag.

- Der var en dag en beboer, der sagde til mig: Du ser sur ud… Man skal virkelig tænke over, hvad man signalerer med sin krop, forklarer Caroline.

Hun har været i gang med sin EUX Velfærd i to år. At det blev netop den uddannelse var et sammenfald af flere ting.

- Jeg vidste, at jeg gerne ville arbejde med enten mennesker eller dyr. Jeg overvejede en gymnasial uddannelse, men jeg var også skoletræt, fortæller Caroline.

Hjemme hørte hun masser om uddannelsen til social- og sundhedsassistent. Den er Carolines mor nemlig i fuld gang med at tage – oprindeligt er hun uddannet landmand, men havde i flere år arbejdet som ufaglært i både børnehave og hjemmepleje.

- I starten drillede jeg hende lidt. Men hun har fortalt så mange gode historier om faget, siger Caroline, som blev nysgerrig.

Hun havde dog en del tanker om særligt ét element i faget.

- Jeg var simpelthen i tvivl, om jeg kunne håndtere den personlige pleje, erkender hun.

Her knap et halvt år inde i sin første praktik er den bekymring forsvundet.

- Jeg troede, at den personlige pleje fyldte meget mere i jobbet. Men det er jo kun en meget lille del af hverdagen. Og så finder man jo også ud af, at jeg udfører jo ikke den personlige pleje som private Caroline. Jeg er i min professionelle rolle og har min viden om, hvordan jeg skal gøre tingene, forklarer Caroline.

Særligt den sundhedsfaglige del af uddannelsen er spændende.

- Min tanke var til at starte med, at når jeg var færdig med EUX’en, så ville jeg læse videre og blive sygeplejerske. Men lige nu tænker jeg, at jeg vil arbejde nogle år som assistent og meget gerne i psykiatrien.

Inden hun når dertil, skal hun i fem praktikker. Ud over praktikken på Plejehjemmet Egebo, så skal hun også i praktik på et sygehus og på i en psykiatripraktik. Selve skoleperioderne foregår i Odense og kræver en tur med toget.

- Det tager selvfølgelig lang tid, men man kan jo bruge tiden på at sidde og lave sine lektier. Og når man kommer hjem, så er det klaret, siger Caroline.

Går det hele som planlagt, så får Caroline sin autorisation som social- og sundhedsassistent i foråret 2026.